Astigmatizem

Pri astigmatizmu gre za neenakomerno ukrivljenost roženice. Svetloba se zato uklanja pri prehodu preko roženice pod dvema kotoma in se projecira na dve različni mesti na očesni mrežnici kar povzroča neostro sliko. Astigmatizem sam po sebi ni bolezen in ne pomeni, da je astigmatično oko slabše pač pa le, da je roženica nekoliko nepravilno oblikovana. Astigmatizem je na splošno izredno pogost in v določeni meri prisoten skoraj pri vsakem očesu vendar pa je v večini primerov tako blago izražen, da ne povzroča težav.

Vzrok nastanka astigmatizma ni poznan, pogosto je prisoten že ob rojstvu lahko pa se razvije tudi kasneje. V nekaterih primerih se astigmatizem lahko pojavi tudi po poškodbi očesa, pri nekaterih obolenjih roženice, kot tudi po določenih kirurških posegih na očesu. Zelo pogosto je astigmatizem prisoten v kombinaciji s kratkovidnostjo ali daljnovidnostjo.

Ljudje z nizko stopnjo astigmatizma tega sploh ne opazijo ali pa le nekoliko neostro vidijo določen del slike tako na blizu kot na daleč. Pri višjih stopnjah astigmatizma je slika, ki jo vidimo lahko nekoliko izkrivljena, podobno kot če se pogledamo v ukrivljeno ogledalo. Višje stopnje astigmatizma so lahko tudi vzrok za pogostejše glavobole in občutek utrujenosti oči.

Zdravljenje: Korekcija z očali s toričnimi lečami za katere je značilno, da dodatno uklanjajo svetlobo kar opisujemo kot cilinder. Po enakem principu kot z očali lahko astigmatizem korigiramo tudi s toričnimi kontaktnimi lečami. Manj poznane so možnosti operativne korekcije astigmatizma. Obstaja več različnih metod, v zadnjem času po razširjenosti prevladujejo zlasti metode pri katerih se uporablja excimer laser. Slednje so tudi edina možnost za korekcijo iregularnih oblik astigmatizma (posebna oblika astigmatizma z zelo nepravilno ukrivljenostjo roženice), saj teh oblik s toričnimi lečami pogosto ni možno zadovoljivo korigirati.

Preverite svoje oči s testom za odkrivanje astigmatizma

  • Glejte test v razdalji 2 metra ali več od monitorja.
  • Prekrite si desno oko.
  • Osredotočite se na najmanjši krog, ki je v sredini:
  • so vsi krogi enako debeli?
  • so krogi na določenih pozicijah zadebeljeni?

 

Ponovite test še z drugim očesom in nato z obema hkrati.

Če so krogi na določenem mestu zadebeljeni imate na tej osi astigmatizem. 

Če ste ugotovili opisano nepravilnost, se obrnite na nas ali obiščite svojega očesnega zdravnika, ter preberite razlago očesne napake. 

Test je informativen in ne nadomešča strokovnega pregleda!

OBVESTILO

PE CELJE

PON-PET. 7:30-18.00
SOBOTA   8:00-12.00
Dosegljivi na tel:
051 366 522

PE ŠENTJUR

PON-PET. 8.00-18.00
SOBOTA   8:00-12.00
Dosegljivi na tel:
051 366 533 

 

Kje smo?

Optika Gleščič, Boris Gleščič s.p.

Poslovalnica Celje

Gregorčičeva 4, Celje 
Tel.: 03 492-34-10
 

Poslovalnica Šentjur 

Cesta Leona Dobrotinška 3, Šentjur
Tel.: 03 749 22 90