Daljnovidnost

Oko je prekratko, žarki se lomijo za mrežnico

Prešibko lomno stanje imenujemo v oftalmološki optiki daljnovidnost ali hipermetropia. Pri daljnovidnem očesu se svetlobni žarki ne združijo na mrežnici, temveč za njo. Na mrežnici se pojavi tako imenovani razpršilni krog, žarišče pa leži za mrežnico.

Daljnovidnost, napaka očesa, da predmetov v daljavi ne vidimo jasno, če ne prilagodimo leče. Torej tako tudi oko pri gledanju v daljavo ne počiva. Še večji napor je za daljnovidno oko gledati od blizu. Vzrok daljnovidnosti je v večini primerov v njegovi osi prekratko zrklo.

Daljnovidnost je prirojena. Vsak novorojenec je daljnoviden, pozneje se pa daljnovidnost zmanjša in po navadi popolnoma izgine, le del ljudi pa je, ki ostanejo daljnovidni vse življenje. Mladi daljnovidni z nižjo stopnjo daljnovidnosti vidijo na daljavo dobro, ker svojo napako z akomodacijo sami popravijo, v starosti pa tega ne morejo več in vidijo slabše, kljub akomodaciji, ki pri štiridesetih letih ali pa še prej počasi popušča.

Zdravljenje: Daljnovidnost se korigira z očali s konveksnim steklom, kontaktnimi lečami ali operacijo.

Starostna daljnovidnost (presbiopia)

Starostna slabovidnost je običajna nadloga po 40 letu.

V starosti 45 do 50 let pa prične leča počasi izgubljati svojo prožnost, tako pri 60 letih prožnost popolnoma izgine in napenjanje ciliarne mišice nima nobenega učinka več. Ta proces je fiziološki in poteka enakomerno pri vseh očeh, brez ozira na to, ali so oči emetropne ali ametropne. Bližišče se vedno bolj oddaljuje od očesa in se približuje daljišču. Ko postane leča popolnoma toga, je bližišče v daljišču. Akomodacijska širina pada in je nazadnje enaka ničli.

V mnogih primerih ljudje odlašajo z nošenjem starostnih (bližinskih) očal, čeprav s tem dolga leta mučijo svoje oči, vendar nakoncu le spoznajo, da morejo k optiku. Nekateri imajo zgrešeno mišljenje, ker mislijo, da z odlašanjem ščitijo svoje oči. Pogosto nastanejo zaradi tega napačnega pojmovanja škodljive posledice, kot so prehitro povečanje dioptrije in še druge nevšečnosti, ki so očesu škodljive. 

Tudi gotova (instant) očala, katera prodajajo v normalnih trgovinah so škodljiva, kajti niso narejena posebej za vsakega posametnika, ki ima lahko različno dioptrijo desnega in levega očesa, kjer tudi ni upoštevana zenična razdalja, ter na teh mestih tudi ni kontrole glede optične kvalitete stekel.

Zdravljenje: Korigira se z očali. Dioptrija se od 45 do 65 leta povečuje, nato se ustali.

OBVESTILO

PE CELJE

PON-PET. 7:30-18.00
SOBOTA   8:00-12.00
Dosegljivi na tel:
051 366 522

PE ŠENTJUR

PON-PET. 8.00-18.00
SOBOTA   8:00-12.00
Dosegljivi na tel:
051 366 533 

 

Kje smo?

Optika Gleščič, Boris Gleščič s.p.

Poslovalnica Celje

Gregorčičeva 4, Celje 
Tel.: 03 492-34-10
 

Poslovalnica Šentjur 

Cesta Leona Dobrotinška 3, Šentjur
Tel.: 03 749 22 90